Viktiga ändringar om kvarts- och stendamm i arbetsmiljön
Sedan den 2 november 2015 riskerar alla företag som arbetar med kvarts- och stendamm böter på upp till 150 000 kronor. Nu måste arbetsgivaren kunna göra egna riskbedömningar på arbetsplatsen för att välja rätt skyddsåtgärder. En viktig del är av bedömningen exponering av kvartsdamm.
I Sverige är exponering för kvartsdamm en av de största orsakerna till arbetsrelaterade dödsfall och sjukdomar. Enligt uppgifter från Arbetsmiljöverket dör cirka 3 600 personer i cancer årligen i Sverige, av dessa är cirka hälften av fallen yrkesrelaterade. Det har visat sig att risken för cancer ökar då man utsätts för kvartsdamm. Cirka 80 procent av de som blir exponerade i jobbet, finns inom byggindustrin.
De nya föreskrifterna har fokus på metoder som kan användas av arbetsledaren för att bedöma risken av kvartsexponeringen. För att välja rätt skyddsåtgärder behöver arbetsgivaren kunna göra egna mätningar på arbetsplatsen. Detta innebär att alla som leder ett arbete med kvartshaltligt material ska ha kunskap om mätning, hälsorisker och skyddsåtgärder.
Det tidigare kravet på obligatoriska periodiska mätningar på arbetsplatsen är borttaget. Det har ersatts med möjligheten att använda egna mätningar eller tidigare mätresultat gjorda på annan plats som underlag för riskbedömning. Arbetsgivaren ska kontrollera säkerhetsåtgärderna med högst sex månaders mellanrum, för att effektivt avlägsna kvartshaltigt damm. Genomförda kontroller och rapporter ska dokumenteras. De egna mätrapporterna ska enligt de nya reglerna förvaras på arbetsplatsen och inte längre skickas in till Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket låter dock regelbundet göra oanmälda kontroller över hela landet. Är inte sakerna på plats enligt ovan kan det bli kostsamt. Om vissa av reglerna för de nya föreskrifterna bryts kan en sanktionsavgift på upp till 150 000 kronor delas ut.
Läs mer om sanktionsavgifterna här:
https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/luftfororeningar-och-kemiska-risker/kvarts-stendamm/
Källa: Arbetsmiljöverket, Nya förordningen (AFS 2015:2), Gamla förordningen (AFS 1992:16).