Stölder på byggarbetsplatser ökar
Det sker allt fler verktygsstölder runt om i landet. 2017 polisanmäldes över 5 000 stölder och inbrott på byggen och i bodar. En ökning med nästan 15 procent från 2016. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Brotten polisanmäls och maskiner försäkras vid uthyrning. Men i och med att stölderna ökar för varje år finns det all anledning att försöka förebygga stölderna – ännu mer.
Allt ifrån markvibratorer till små handverktyg försvinner allt oftare från byggarbetsplatser runt om i Sverige. Stora städer som Göteborg är särskilt utsatta i och med mängden byggarbetsplatser. Enligt Polisen är det allt ifrån spontanstölder av lokalt kriminella och organiserade kriminella ligor som har stor kapacitet som står för stölderna.
– 2017 var det mycket markvibratorer, handverktyg och andra lite mindre maskiner som blev stulna. Är det lätt att få med sig ökar också stöldrisken. Ibland får vi anmälningar om stöld flera gånger om dagen, ibland mer sällan, säger Josefine Hansson på Persson Hyrmaskiner.
När tjuven varit framme är det bra om man som entreprenör har försäkrat det man hyrt. Det kan man göra hos sitt hyrcenter redan vid uthyrningstillfället och är fördelaktigt då kostnaden blir betydligt lägre i jämförelse med att ersätta en ny maskin.
– Vi vill alltid hjälpa våra kunder på bästa möjliga sätt och kommer därför ut med nya maskiner som de får hyra om det behövs. Sådant här medför förseningar i produktionen för kunden och vi försöker såklart minska dessa med att snabbt ersätta en stulen maskin, säger Josefine
För att undvika stulen utrustning och följande konsekvenser som polisanmälan och förseningar i produktionen finns det en rad andra saker man kan göra för att förebygga stölder på byggena. Dels inne på platsen och dels runt om.
– Vi rekommenderar våra kunder en container där de kan låsa in verktygen under nätter och helger. Även kätting och hänglås är effektivt för att förebygga tjuven att komma in på området och stjäla. ID06 entréer är något vi ser allt mer av på byggena och det är också något som försvårar tjuvens arbete markant. Det är en funktion vi gärna hade sett ökade ännu mer runt om landet, säger Josefine.
Som entreprenör är det viktigt att vara medveten om riskerna på arbetsplatsen. Är det semestertider eller helg med färre eller ingen personal alls på plats måste det finnas rutiner för att stölderna ska kunna minska.
– Rutiner är A och O. Är det inte någon på plats på områdena rekommenderar vi alltid att de tar med sig eller låser in utrustningen. Att lysa upp området är också en god idé då mörker gör det enklare att komma undan med stöld. Med exempelvis belysningsmaster kan man skrämma bort tjuven och arbetsplatsen blir ljus och trygg, säger Josefine.