Uppvuxen på Irland och England med en pappa inom byggbranschen. När livet i Sverige lockade tog han sitt pick och pack för att bosatta sig i Uddevalla. Med en stor familj hemma i England och i Uddevalla arbetar han nu också för ett familjeföretag. Möt Tom – uthyrare på Persson Hyrmaskiners depå i Uddevalla.

Som 14-åring började Tom sommarjobba när hans pappa tog med honom till sitt jobb inom byggbranschen. Nästan hela Toms familj har en bakgrund inom bygg. Det började när familjen flyttade från Irland på grund av arbetsbrist. På den tiden var det många som tog sig till England, likaså gjorde Tom och hans familj.
– Pappa var kranförare och såg till att hjälpa mina farbröder med jobb. De flyttade från Irland och bodde hos oss under tiden de jobbade i England. Det var alltid mycket folk hemma hos oss men det var mycket kärlek, säger han.

I skolan studerade Tom ämnena fysik, matematik och elektroniksystem och började senare arbeta som hissmontör. Toms bror hade eget företag och arbetade även han som hissmontör och ibland kunde de springa på varandra på arbetsplatserna. Till slut valde Tom att flytta till Sverige och det blev i Uddevalla han bosatte sig. På den tiden svetsade han bilar på Volvos fabrik. Och han var inte den enda engelsmannen i staden. Efter jobbet brukade ett 30-tal engelsmän mötas upp och det hände att mötesplatsen blev den lokala krogen för en öl.

Halva arbetstiden spenderades i bilfabriken och den andra halvan var han deltidsanställd som bartender på krogen. När Tom blev erbjuden att köpa krogen tog han sin chans och gick över till heltid. I tio år drev han den engelsk-irländska krogen med fokus på god öl, som favoriten Guinness bland annat. Och under tiden blev det en del utmaningar från gäster som han tog sig an.
– Jag blev utmanad till att åka Vasaloppet och då kunde jag inte backa. Den första gången jag satte på mig ett par längdskidor var i affären och utan att ha tränat tog jag mig igenom loppet. Men jag ramlade i varje kurva, berättar Tom och skrattar.

Efter krogen blev det en sväng som verktygsförsäljare innan han för åtta år sedan tog sina första steg som anställd i Persson Hyrmaskiners lokaler. Först en kort tid i Stenungsund, innan depån i Uddevalla öppnade. Numera är Tom uthyrare och har mycket kundkontakt, något han har lång erfarenhet av och dragit lärdomar av i krogbranschen.
– En del av det jag gör är att se till att kunden får rätt maskin. Det gäller att fråga vad maskinen ska användas till och komma med förslag på bättre anpassade maskiner. Sedan vill vi också se till att de använder maskinerna på rätt sätt, därför går jag alltid igenom hur maskinen fungerar.
– I krogbranschen lär man sig att prata med personer på rätt sätt. Det blir en del problemlösning och lösningen kan man ta med sig till nästa kund som kommer.

De senaste åren har Tom och hans fru varit familjehem för utsatta barn och unga vuxna. Processen för att bli godkänd är lång och många intervjuer genomförs med både kommunen och socialen.
– Min fru jobbar på behandlingshem och vi bestämde oss för att bli ett familjehem så vi kan hjälpa dessa människor i vårt hem istället för en arbetsplats. Ett av våra fosterbarn pratar vi teckenspråk med som vi lärt oss via kurser men vi hittar också på egna tecken, skrattar Tom och visar några tecken.
Det är tydligt att Tom gillar att ha mycket folk omkring sig, ända sedan barnsben i England och än idag. På fritiden blir det en hel del besök från vänner och familj från England och Irland och även resor till England för att besöka nära och kära samt en del semesterresor med familjen.
– Vi är en stor familj och blir ofta väldigt många när vi åker på semester, därför bokar vi mest charter så får någon annan ta hand om detaljerna, säger Tom och skrattar.